Recept: spinaziecake

Mijn familie vond het er wel bijzonder uitzien, dat groene baksel dat ik dit keer had meegenomen. Na het proeven werd er volop geraden.  Was het kleurstof? Waren het pistachenoten? Waren het kiwi’s? Op alles kon ik gniffelend ‘nee’ antwoorden. Uiteindelijk was het mijn oma, de held, die kon raden wat er in de cake zat: spinazie. Yep, ik heb mijn familie een spinaziecake voorgeschoteld. En guess what? They liked it!

Spinaziecake-ster

Spinaziecake-ster


Al surfend op het internet kwam ik dit recept tegen en ik was meteen getriggerd. Ik vind het leuk om bijzondere recepten uit te proberen, en dit past goed bij die categorie. Ik sloeg het recept op en besloot dit bak-experimentje afgelopen weekend uit te voeren.

Ik vond het gevonden recept wel vrij heftig, zo met meer dan een halve liter aan slagroom en een blik vlaaifruit om het af te maken. Ik heb dus de basis van het recept gebruikt, maar al het andere naar wens aangepast. Na wat proberen en proeven is dit het nieuwe recept geworden.

Recept spinaziecake

 • 200 gram diepvriesspinazie
 • 135 ml zonnebloemolie
 • 3 eieren
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 16 gram vanillesuiker
 • 15 gram bakpoeder
 • 200 gram bloem

Ingrediënten voor de tussenlaag:

 • 200 milliliter ongekoelde slagroom (één pakje)
 • 50 gram roomkaas
 • Geraspte schil van één citroen
 • Citroensap van een halve citroen
 • Eén zakje vanillesuiker
 • Eén eetlepel poedersuiker

Ingrediënten voor de topping:

 • Drie eetlepels abrikozenjam
 • Eén eetlepel oranjebloesemwater
 • Geraspte kokos

Begin met het ontdooien van de spinazie, ik gebruikte daarvoor een klein koekenpannetje. Ga ondertussen verder met het maken van het beslag. Als de spinazie ontdooid is, doe je die in een maatbeker met een klein beetje zonnebloemolie en pureer je dit. Mix vervolgens de spinazie met het beslag en schenk dit in je bakvorm. Ik gebruikte een vierkante ovenschaal, maar een ronde cakevorm is ook prima. Plaats dit in je voorverwarmde oven.  Na ongeveer 25 minuten is de cake gaar (test dat met een satéstokje) en kan je hem laten afkoelen.

Voor de tussenlaag klop je eerst de slagroom op. Als deze opgeklopt is voeg je de rest van de ingrediënten toe en ga je hier even goed met je mixer doorheen. Het gewenste resultaat: een creamy, fris-zoete substantie.

Snijd nu voorzichtig je cake horizontaal in tweeën en smeer het slagroommengsel op de onderste helft. Druk daar dan de andere helft van de cake op. Het leukst is om dat met de groene binnenkant naar boven te doen.

Om de cake uiteindelijk af te maken verwarm je de jam en het rozenbloesemwater in een klein pannetje tot het vloeibaar is. Verdeel dit mengsel met je bakkwast over je cake, doe hier de kokossnippers overheen en voila: klaar is je cake!

Dan nu de belangrijke vraag: hoe smaakt dit?  Dat is door de bijzondere smaak een moeilijke vraag,  je moet het gewoon proberen. Je proeft in ieder geval geen overheersende spinaziesmaak, het is gewoon superlekker.  Pinky promise: you”ll like it!

Mocht je dit proberen: let me know. Ben erg benieuwd naar wat je ervan vindt.

Tot de volgende keer inshaAllah :).

9 thoughts on “Recept: spinaziecake

  • Grappig en lekker! Wat de oven betreft: wij hebben een bijzondere oven die je met gevoel moet behandelen. Ik houd me dan ook nooit aan de voorgeschreven temperaturen en dergelijke. Heb dus geen idee ;). In het basisrecept staat 200 graden, misschien kun je dat gebruiken en dan gewoon goed de cake in de gaten houden. Succes!

 1. Pingback: Brainpower | naQrae

 2. Pingback: Rode bieten smoothie | naQrae

 3. salaam alaikoum, vraagje ik maak em nu net maar mijn beslag is heel dik hoor, mist er iets in de ingrediënten die hierboven staan?
  Ik heb gewone bloem gebruikt, en al de rest die er stond, maar het is echt een dikke pap ipv vloeibaar?

  • Wa aleikum salaam,

   Wat leuk dat je de cake probeert! Heb het gecheckt en er even over nagedacht, maar volgens mij mist er niets in de lijst. Hoop dat je het beslag dus niet weg hebt gegooid oid, bij mij was het namelijk ook best dik.

   Ben benieuwd wat je er uiteindelijk van vond :).

   Kauthar,

 4. Pingback: Spinaziecake in de Ramadan | naQrae

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s