Treintip: slim uit het raam staren

Ik woon in Amsterdam en studeer in Utrecht. Dat betekent in het donker opstaan terwijl de rest van de wereld nog slaapt en elke dag ongeveer anderhalf uurtje treinen. De eerste week van mijn studie moest ik hier heel erg aan wennen en vond ik mezelf best zielig, maar dat is nu over elhamdoulillah. Ik ben gewend aan het reizen, en het heeft wel wat, zo uit het raampje staren in een stiltecoupé*.

Toen ik eenmaal gewend was aan het reizen ging ik op zoek naar een goede treinbezigheid. Gedachteloos uit het raampje staren is fijn, maar om dat nou elke dag anderhalf uur te doen… Er zijn nuttigere dingen op de wereld. Ik ging dus op zoek naar een alternatief.

Sneeuw: goed staar-materiaal tijdens het treinen


Van studeren in de trein werd ik  niet echt gelukkig, een krant lekker uitgebreid lezen gaat niet omdat de rit daar net te kort voor is en ik heb meestal geen zin om naast al mijn schoolstuff ook nog een leesboek mee te sjouwen. Gewoon weer uit het raam staren werd wel heel aantrekkelijk, tot ik ineens een ideetje kreeg. Wat als ik nou lekker mijn telefoon volgooi met islamitische lezingen, ongeveer even lang als mijn rit, en dat elke dag in stilte in de trein beluister? Weet je hoe relaxed dat is, een dagelijkse dosis inspiratie en kennis op die manier tot je nemen. En dat terwijl je tegelijkertijd uit het raampje kan staren. Perfect.

Geloof het of niet, maar als ik bijna thuis ben en mijn lezing is nog net niet klaar dan vind ik het bijna jammer.  Zo is het treinmoment mijn oplaadmoment geworden and i’m lovin it. Mocht je ook vaak met de trein reizen dan kan ik je dit van harte aanbevelen, werkt denk ik ook prima als je vaak lange autoritjes maakt.

Lezingen kun je onder andere van Youtube halen. Even googlen op ‘Youtubeconverter’ voor het omzetten naar MP3 en hoppa, volgooien die telefoon van je.

Ik zal ter inspiratie  inshaAllah mooie en goede  filmpjes  van lezingen plaatsen die ik zelf heb beluisterd/bekeken. Ik zit zelf momenteel nog steeds in een Nouman Ali Khan-fase, maar mocht je zelf andere toplezingen weten voor mijn volgende treinritje dan hoor ik het graag in de comments!

Tot de volgende keer inshaAllah :).

* Als het daadwerkelijk stil is tenminste. Maar goed, dat is het onderwerp van een ander logje.

PS Bovenstaande tip geldt niet voor in tentamenperiodes. Ondergetekende zit daar momenteel middenin, en tegenwoordig houden vooral Weber, Arendt en de banaliteit van het kwaad mij gezelschap in de trein.

5 thoughts on “Treintip: slim uit het raam staren

 1. Asalaam Alekum,

  Wat een leuke blog! Kwam hier nav de spinaziecake!! (jawel!!) ( daar de arab iets minder zoet is dan de turk!) Zit nu alweer een half uurtje de blog te lezen!! ( wacht op mn meringues, goed alternatief op gelatine snoepjes!)
  Relevant op je blog: Zat van de week in de auto met mn 3 dochters te luisteren naar een kinderlijke vorm van lezing. Op alternatief van de vroegere beluistering wat ik idd ook in het ov deed. Waarop mijn 3 jarige dochter heel hard ‘meezong’ Le illehe illallah le illehe in de lucht!

  Heb je nog een mooie kinderlezing? link?
  (vond het leuk met je te delen, inshAllah veel succes met je site…) Enne dat stukje Elhamdullilah, alsof je in mn hoofd zit!! onlangs nog twee uitgebreide gesprekken gehad met een broeder en zuster, zo van waar gaat het heen, alles moet duurder en groter!!!

  Salaam , Eva

  • Salaam aleikum Eva,

   Bedankt voor je leuke reactie! Leuk is dat he, hoe kleine kinderen kunnen reageren. Ik ken zelf geen kinderlezingen oid, maar wat ik vroeger wel heel leuk vond waren verhalen van de profeten. Weet niet of daar filmpjes van zijn, maar weet zeker dat je dochtertjes het ook heel leuk vinden als je deze verhalen voorleest.

   Enne, elahmdoulillah 3ala koellie 7aal he 😉

   Kauthar

 2. Pingback: Laatste dagen en levenslessen | naQrae

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s