Passie en teleurstelling zijn getrouwd

Aan het begin van mijn eerste studiejaar kreeg ik een gastcollege. Een leuke ambtenaar, helemaal niet stoffig, die vol passie vertelde over alle voorbereidingen die werden getroffen voor het eventueel binnenhalen van de Olympische Spelen in 2028.

Hij liet zien hoeveel werk hierin zat, we kregen een kijkje in de conceptideeën, er was al bedacht waar eventuele parkeerplaatsen zouden kunnen komen en zelfs een stadion op het water zou mogelijk een optie kunnen zijn. Ik vond het binnenhalen van de Olympische Spelen niet per se nodig, maar het was mooi om hem zo enthousiast te zien vertellen. Iemand die met passie en toewijding zijn werk doet.  Inspirerend.

De keerzijde van diezelfde passie? Dit. Een paar maanden later las ik namelijk dat de nieuwe regering had besloten dat ze de Olympische Spelen niet naar Nederland zou proberen te halen. Het idee had geen draagvlak in de samenleving (lees: het was te duur).

Het dossier mocht op een stapeltje.

Toen ik dat las moest ik meteen even denken aan die ene ambtenaar. Een beetje sneu, die zal vast heel erg hebben gebaald. Zo vertel je een collegezaal eerstenjaartjes bevlogen over het mogelijk binnenhalen van de Olympische Spelen waar je al zo lang aan hebt gewerkt, zo hoor je een paar maanden later dat dat hem niet wordt. Tja.

Risico van het beroep. Of nou ja, beroep. Risico van de passie. Risico van alles waar je vol voor gaat: teleurstelling.  Als je ergens veel plezier in hebt en er hard voor werkt, komt het extra hard aan als het uiteindelijk niet doorgaat. Pijnlijk, maar hey, is dat niet een betere optie dan  een kleurloos bestaan? Als je ergens met passie aan hebt kunnen werken dan is dat ook een gunst op zich.

Om op zijn tegeltjes af te sluiten: zonder dalen geen adembenemende pieken. Of gouden medailles.

2 thoughts on “Passie en teleurstelling zijn getrouwd

 1. Prachtig geschreven !
  Ik denk dat een mens niet onder teleurstelling weg kan komen, wat je ook doet, je krijgt er wel een keer mee te maken.
  Dan is het juist de kunst om er van te leren en er nieuwe energie uit te halen, al is het makkelijker gezegd dan gedaan..

  • Bedankt voor het mooie compliment :).

   Denk inderdaad ook dat het de uitdaging is om van teleurstellingen iets positiefs te maken. Daarbij kunnen tegenslagen goed zijn om te beseffen wat allemaal wel goed gaat en daar dankbaar voor te zijn.

   Kauthar

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s