De eerste tien dagen van Dhul Hijja


Als je je agenda openslaat zal deze je vertellen dat het vandaag 7 oktober is. Wat er niet in je agenda staat, is dat het vandaag de tweede dag van Dhul Hijja is, de islamitische kalender. En weet je, Dhul Hijja is niet zomaar een maand. De bedevaart vindt in deze maand plaats, maar ook voor de thuisblijvers zijn onder andere de eerste tien dagen van deze maand erg bijzonder.

Ibn Abbas (ra)  overlevert dat de profeet Mohammed (saw) heeft gezegd: “Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn bij Allah dan deze tien dagen.  De mensen vroegen, “Niet eens djihaad voor de zaak van Allah?” Hij zei, “Niet eens djihaad voor de zaak van Allah, behalve in het geval van een man die ging vechten en zichzelf en zijn rijkdom opgaf voor de zaak, en met niks terugkwam.”” (Boekharie)

Een mooie motivatie om extra hard onze best te doen deze dagen, en dat kan op verschillende manieren. Zo heeft de profeet (saw) ) gezegd: “Er zijn geen dagen groter in het zicht van Allah en waarin goede daden meer geliefd zijn door Hem dan deze tien dagen, dus reciteer gedurende deze tijd veel Tahlil (La ilaha illa Allah), Takbir en Tahmid.”(Ahmad 7/224; sahih)

Het is ook soenna om te vasten op de negende dag van Dhul Hijjah, en vasten is sowieso goed. Allah (swt) zegt in een hadeeth qoedsi over vasten: ‘Alle daden van de zoon van Adam zijn voor hem, behalve het vasten, dat is voor Mij en Ik ben Degene Die hem ervoor zal belonen.'” (Boekhari 1805)

Twee specifieke voorbeelden van daden waarbij we onze best kunnen doen, maar we kunnen op meerdere manieren aan de slag natuurlijk. Ter inspiratie:


En wat dacht je van extra lief zijn voor je ouders, een onbekende helpen, islamitische lezingen bekijken? Genoeg keuze elhamdoulillah.

Check even deze site als je wat meer info wilt, ik heb daar wat hadeeths vandaan gehaald. Laten we er het beste van proberen te maken, moge Allah (swt) al het goede van ons accepteren. Ameen.

Liefs,

Kauthar

6 thoughts on “De eerste tien dagen van Dhul Hijja

  1. Pingback: Gelukkig verdwaald | naQrae

  2. Pingback: De dag van Arafa | naQrae

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s