Mijn superpoeder

Ik moet eerst even zeggen dat ik enige moeite had met het bedenken van een naam die de lading van dit poedertje dekt.  En dat ook nog zonder al teveel associaties met bepaalde verdovende middelen op te wekken. Of het gelukt is weet ik niet zeker, maar vandaag een logje over een poedertje dat ik graag voor onder andere mijn smoothies gebruik. Het geeft deze een lekke cakebeslag-consistentie en het is gezond ook.

superpoedernaqrae

Ik deed vroeger weleens havermout door mijn smoothies, maar dat werd toch niet helemaal fijn. Ik besloot de havermout eens door ons koffiemolentje te halen en was blij met het resultaat. Met de tijd werd het havermoutmeel aangevuld met proteïnepoeder en gemalen lijnzaad. Waarom ik dat doe? It’s good, in heel veel opzichten. Let’s start with the oatmeal!

Havermout
Havermout, ik hou van dit spul. Als pap, in baksels, als aanvulling op mijn smoothies: lekker én gezond. Even een autoriteit opgezocht voor mijn verhaal ;). Voedingsdeskundige Lynn De Merlier raadt het haar cliënten bijvoorbeeld aan als ontbijt: ‘Havermoutpap is perfect om je dag mee te starten: het is heel voedzaam en zit wel degelijk boordevol vitamines en mineralen. Het grote voordeel is bovendien dat het veel trage suikers bevat, waardoor het langer voor een verzadigd gevoel zorgt.’  Zo ervaar ik het ook: als ik ontbijt met havermout kan ik er wel even tegenaan. Havermout bevat ook heel veel vezels en het is gewoon oprecht lekker, ik werk inshaAllah binnenkort weer een havermoutreceptje uit!

Al die voordelen, en dat voor 0,41 cent per halve kilo bij de AH. Wat wil een mens nog meer.

Proteïnepoeder
Toen ik mijn soja proteïne poeder kocht keek de verkoopster me een beetje vragend aan. Snap ik, ik zie er niet echt uit als een bodybuilder waarmee dit poeder vaak geassocieerd wordt. Proteïnepoeder is echter niet alleen iets voor bodybuilders. Proteïne is één van de bouwstenen in ons lichaam die we niet zelf kunnen aanmaken,  ik neem daar dus  liever iets teveel dan te weinig van in. Klik hier voor meer info over proteïne, is trouwens sowieso een leuke site.

Lijnzaad
Op verpakkingen van lijnzaad staat vaak discreet dat het de stoelgang bevordert. Dit doet het product tekort, want lijnzaad doet zoveel meer goeds! Lijnzaad zit boordevol vezels, maar bevat ook vele gezonde vetten die een positief effect hebben op bijvoorbeeld huid en haar. Me likes. Je kunt lijnzaad ook door de yoghurt of iets dergelijks eten zonder te vermalen.

Dit is mijn superpoeder zoals ik het nu gebruik, misschien gooi ik ooit ook andere dingen in het koffiemolentje. Kan gewoon. Heerlijk. Binnenkort komt inshaAllah een lekker receptje online waarin ik dit superpoeder gebruik!

Was jij al bekend met de genoemde ingrediënten? En is er een voedingsmiddel dat ik echt zou moeten proberen? Ik vind voeding in meerdere opzichten erg interessant, dus ik ben benieuwd. Share the love en tot de volgende keer inshaAllah!

6 thoughts on “Mijn superpoeder

 1. Jaaaa ik ben er zeker bekend mee! De laatste tijd maak ik havermoutpap als ontbijt met banaan, kaneel en wat lijnzaad. Lekker en gezond! Proteïnepoeder heb ik zelf nooit ingenomen, misschien eens proberen ^^

  • Klinkt inderdaad ook als een erg lekkere combinatie! Misschien kun je ook eens kokos in plaats van kaneel gebruiken, dat is vast ook lekker met het banaantje ;).

 2. Pingback: Perentaart havermout | naQrae

 3. Asalaamu Alaykum Interessant, dat je proteïnepoeder inneemt, aangezien je opzich best snel aan voldoende eiwitten kan komen, vooral dus als je geen bodybuilder bent.. 😉 Het aanbevolen hoeveelheid eiwitten dat aangeraden wordt verschilt ook vaak.

  • Wa aleikum salaam. Ik had wat dingen over proteinepoeder opgezocht, en het verschilt inderdaad heel erg per persoon hoeveel nodig is, en ik vond bepaalde optelsommetjes niet zo duidelijk. Omdat het toch een belangrijke bouwsteen is en ik niet zeker weet hoeveel ik nodig heb en of ik al genoeg binnenkrijg, neem ik het voor de zekerheid wel in. Vooral omdat een eventueel overschot niet schadelijk zou hoeven te zijn. Ik eet het ook niet elke dag, dat scheelt denk ik ook wel.

   Hoe zie jij het? Denk je dat het niet nodig is?

   Kauthar

   • Het begon bij het feit dat het op basis van soja is, vaak zijn er daarnaast allerlei extra toevoegingen. Daarom ben ik er geen fan van. (Niet gefermenteerde) Soja is omdat dat het vaak genetisch gemodificeerd geen optie voor mij. Welke gebruik jij specifiek? Er zijn namelijk vele opties.
    Je kan kijken door te noteren wat je dagelijks eet, of je ongeveer genoeg binnen krijgt. Ik heb in ieder geval meegekregen, dat je best snel aan je behoefte komt, als je gevarieerd eet. Als in havermout?!, noten, zaden, eieren, evt. zuivel, (superfoods: chia zaden! oa). Zelf consumeer ik nauwelijks vlees/vis/zuivel, dus vervang ik het door bij iedere maaltijd een andere ”eiwit” te eten, zoals dus noten, zaden, bonen, granen, eieren etc.

    Deze site geeft goed weer wat ongeveer goed is, in een bepaalde leeftijdscategorie: http://www.nrv.gov.au/nutrients/protein.htm

    En hier kan je berekenen specifiek hoeveel jezelf nodig hebt aan de hand van gewicht en leeftijd : http://www.nrv.gov.au/nutrients/protein.htm

    Als je dus heel sportief bezig bent, heb je misschien meer nodig. Het is gewoon belangrijk om met iedere maaltijd een eiwit te combineren, omdat het ook vult. Op internet kan je veel lijsten vinden van wat ‘veel’ eiwitten bevat, plantaardig of niet plantaardig.

    – Soumaya

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s