Vuurwerk

Vuurwerk. Het heeft me wel iets goeds gebracht, maar ik hou er absoluut niet van. En dan heb ik me nog zacht uitgedrukt ook. Het is volgens mij nog niet bekend hoe het dit jaar precies zit, maar in 2012 werd ongeveer 70 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. 70 miljoen. Ter vergelijking: voor de Filipijnen staat de teller van Giro 555 nu op zo’n 35 miljoen, voor Syrië werd ongeveer 2 miljoen opgehaald. Het afsteken van een lontje is blijkbaar meer waard dan het voeden van een kindermond. Pijnlijk.

0906-money-burning


Geldverspilling, gehoorbeschadiging, luchtvervuiling, ledenmatenverspilling, troep. Echt, vuurwerk is nergens goed voor.

Maar het is zo mooi, zeggen sommigen dan. Klopt. Voor heel eventjes. Vuurwerk is net zo mooi als bepaalde haram wereldse verleidingen. Even mooi en genieten, en achteraf zit je mooi in de rotzooi en problemen.

Als er al iets positiefs valt te zeggen over vuurwerk, dan is het voor mij het volgende. Ik weet niet meer precies wanneer het was, maar enkele jaren geleden werd vlak voor Oud&Nieuw (weer) met gifgas en troep op Gaza geschoten. Die Nieuwjaarsavond kon ik niet slapen. Niets nieuws onder de zon. Wat wel nieuw was? Ik besefte voor het eerst een mini-beetje hoe het kan voelen als je door bommen en schoten niet kunt slapen. Een kind in Gaza maakte misschien qua geluid die avond minstens hetzelfde door. Het grootste verschil? De volgende dag zou ik me misschien aan de troep en geur in mijn straat storen. Het Palestijnse kind zou haar vriendin opzoeken, om dan te moeten ontdekken dat haar huis er niet meer staat. Platgebombardeerd. Met hetzelfde gemak als het aansteken van vuurwerk.

Dat extra besef met Oude&Nieuw, dat is denk ik het enige goeds wat vuurwerk mij ooit gebracht heeft. Laten we onze broeders en zusters niet vergeten. Niet in onze doe’as, niet in onze daden en donaties.

Sharing is caring. Share the love, en tot de volgende keer inshaAllah.

Liefs, Kauthar

2 thoughts on “Vuurwerk

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s