Al-Qaida is een zeester

Al-Qaida is een zeester. Dat zegt het boek De zeester en de spin van Ori Brafman en Rod Beckstrom. Voor ik in ga op het boek wil ik eerst wat delen over de zeester, een fascinerend dier. Niet lang voor ik het boek las, hoorde ik voor het eerst over een interessant zeester-fenomeen: als ze op hun rug liggen draaien ze zich om. Zie je dat even voor je? En ja, dat klinkt niet wereldschokkend, I know. Maar, sta er eens bij stil dat een zeester geen kop met hersenen heeft die het geheel centraal aansturen. De poten ‘ beslissen’ afzonderlijk om te klappen. SoebhanaAllah.

Van het boek leerde ik dat een zeester geen centraal aansturingsysteem heeft, en ik leerde ook dat een poot van een zeester aangroeit als deze wordt afgesneden en uiteindelijk zelfs een andere zeester kan worden. De zeester en de spin is echter geen dierenencyclopedie, maar past de kenmerken van spinnen en zeesterren toe op organisaties. Erg creatief bedacht.

Een zeester is in deze analogie een decentrale organisatie zonder hiërarchie waarbij samenwerken centraal staat. De onderdelen vormen samen wel een geheel, maar zijn niet helemaal van elkaar afhankelijk en hebben geen centraal aanstuurpunt nodig. Zo’n organisatie is misschien niet altijd het meest efficiënt, maar zal toch lang kunnen blijven bestaan. Als je van een zeester een poot afsnijdt, een deel van zo’n soort organisatie, dan zal de rest gewoon doorgaan  en groeit dat organisatiedeeltje weer aan. Dit is niet het geval bij een spin. Een spin die een poot verliest kan nog even blijven leven, maar staat een stuk minder stabiel. Het pootje groeit niet meer vanzelf aan, en wellicht bloedt de spin dood. Deze spin staat symbool voor een centraal en hiërarchisch georganiseerd geheel. En als je een einde wilt maken aan de organisatie, dan snijd je de kop (CEO) van de spin af en zakt het geheel in elkaar.

Klinkt simpel hè? Misschien iets te simpel, maar ik vond het wel een interessante manier van kijken naar organisaties. De zeester en de spin is geen zwaar en sterk wetenschappelijk onderbouwd boek, maar door voorbeelden als Al-Qaida te gebruiken en de zeester-theorie daarop los te laten krijg je een beeld van wat de schrijvers bedoelen. En dat is best leuk.

E r worden verder heel veel voorbeelden uit de geschiedenis gebruikt die op zichzelf gewoon interessant zijn. Ik heb dit boek in twee treinritjes ‘gelezen’. De voorbeelden vond ik leuk gevonden, maar na een tijdje snapte ik wel waar de schrijvers met de spin-zeester metafoor heen wilden en sloeg ik wat herhalende aspecten daarover over.

De zeester en de spin is een zeldzaam boek dat je kijk op de wereld zal veranderen. Dat zegt het boek over zichzelf. Het effect is bij mij niet heel groot geweest, maar ik vond het een verfrissend boek dat op een makkelijke manier is geschreven. Verwacht dus geen diepe inzichten, maar volgens mij was dat ook niet de insteek van het boek als ik kijk naar de schrijfstijl. Lees dit boek als je organisaties  (en zeesterren) interessant vindt en benieuwd bent naar de uitwerking van wat zaken die ik hierboven aanstip. Geen boek voor een hele lange treinrit of avondje onder de plaid, maar een leuk boek to go.

Wat vind jij van het zeester- en spinidee? Geloofwaardig? En ken jij een boek dat ik echt moet lezen? Ik ben erg benieuwd! Share the love en tot de volgende keer inshaAllah!

2 thoughts on “Al-Qaida is een zeester

  1. Ik ken het boek niet maar het klinkt wel erg interessant! Toen ik Al qaida een zeester zag staan dacht ik huh? Maar later werd het duidelijker haha erg leuk geschreven ook!

Reageer

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s